Bár közhelyes, de mégis: minden nagyböjt lényege ugyanaz, mégis minden nagyböjt más. Olykor - mint például idén is - erősebben, olykor kevésbé érezzük át az ima-böjt-adakozás hármasának fontosságát; néha tudatosan megtervezzük, néha „random” találjuk ki az aktuális nagyböjt számunkra érvényes hangsúlyait. Másféle ösvényeket járunk be évről évre, Isten, önmagunk és embertársaink felé egyaránt.

Életünkben is a saját, mindenki másétól különböző utunkat, keresztutunkat járjuk mindannyian, de ezek az utak csak akkor nyernek értelmet, ha Krisztus keresztútjához „közük van”: ha nem az Ő keresztútja mellett, azzal mintegy párhuzamosan haladnak, hanem minél gyakrabban becsatlakoznak abba, vagy legalább keresztezik azt. Mert így tudunk közel kerülni Jézushoz, így tud találkozni a tekintetével a tekintetünk, így lesz erőnk, bátorságunk nekünk is, hogy fel akarjunk érni a saját Golgotánkra. Mert csak így érhet célba, így nyerhet értelmet az utunk, az életünk. Így köszönthet ránk is majd nagypéntek után húsvét hajnala.         

Viczenik Anna

 

Iskolánk nyári ügyeletet tart a következő időpontban:

augusztus 4.

9.00 órától 12.00 óráig 

Fogadjátok szeretettel, használjátok ügyesen az alábbi gondolatokat! Ide kattintva tudjátok megtekinteni!

Mindenkinek áldott ünnepet kívánunk!

Olvassák szeretettel Viczenik Anna tanárnő gondolatait!

 „Harmatozzatok, magasságos Egek, s a felhők hozzák az Igazat!”

      Amikor felcsendülnek az adventi szentmiséken az eredetileg Izajás próféta könyvéből (Iz 45,8) való sorok különböző változatokban, tudjuk és érezzük, hogy közeledik a Megváltó születésére és ünnepére való várakozás, készület időszaka. Ahogy múlnak a hetek, az adventi koszorúk gyertyáinak fényessége egyre nő, s párhuzamosan a lelkünk, életünk sötétségeibe is egyre több a krisztusi fény.

      „Megszokott” adventünk sok tekintetben különbözik az eddigiektől, s a nem mindennapi helyzetben talán a szomorúság, szenvedés, aggodalom, kétely és bizonytalanság is jobban „megtalált” minket… Mi igaz, mi nem? Kiben bízhatunk, kiben nem? Ki törődik velünk, ki nem? Mi fontos, mi nem? Hatalmas „kijelentésáradat” minden közösségi felületen, platformon, médiumban, családban, közösségben, vírus- és egyéb témákban egyaránt. Zaj. Nem csend. Küzdelem. Kinek van „igaza”? Társasjáték minden korosztálynak, minden időben, minden témában, s mindig épp black friday-akcióban. Igen, az emberi igazság végtelenül szubjektívnek tűnik.  - De elég egyetlen valakit ismernünk, egy valakiben bíznunk ahhoz, hogy valóban az igazat tudjuk: ő maga AZ Igaz - Jézus, az Isten Fia. Isten Igaza, aki csendben, halkan, mint a harmat testesült közénk az Egekből, hogy életével, halálával és feltámadásával Isten gyógyítását, szeretetét, irgalmát, igazságát nyilatkoztassa ki nekünk. „A tények tények, az evangéliumi törvények törvények - de ítélni végső soron csak az ítélhet, aki maga az Igazság. A végtelen irgalom akarta így és a legfőbb szeretet. Pilátus kérdésére ezért felelt hallgatással Krisztus. (…) Mi mindennap válaszolunk Pilátusnak. Jézus helyettünk is hallgatott.” – írja Pilinszky János.

        Ha lelkünkben csendben maradunk és imádkozva készülünk, akkor az egyre közeledő karácsony fénye áthatol lassan a sötéten. Az ünnep az Igazzal való találkozást hozza, s Isten békéjével, határtalan szeretetével telik meg a szívünk.   

      Áldott további adventi készületet kívánunk Családjainknak!

Tisztelt Szülők!

A mai nappal befejeződik a tanév első egybefüggő szakasza. A jövő héten az - őszi szünetben - az iskola zárva lesz, az előírások szerint fertőtlenítő takarítást tartunk!

Köszönjük együttműködésüket, hogy az eltelt majd 2 hónap alatt nem történt komolyabb fertőzés az iskolában.

Kérem, hogy a szünet után, a szeptemberihez hasonló intenzitással tartsuk be mindannyian a járványügyi szabályokat, ne fáradjunk bele, ne lazítsunk a megszokottá váló gyakorlaton!

Különösen ügyeljen minden család az őszi általános megbetegedési időszakban az iskolába jövő gyermekek egészségi állapotára, mivel egy kis jótékony elnézés, ráhagyás kapcsán nagyobb közösséget is meg lehet fertőzni.

Az iskolában történő oktatás jóval hasznosabb a digitális módnál, Önök, a gyermekek és a pedagógus kollégák szempontjából is.

A járvány veszély miatt a tervezett november 2-i közös iskolai szentmise elmarad, a szünet utáni hétfőn minden tanulónak a megszokott hétfői rend szerint az iskolába kell jönnie! 

Minden családnak jó pihenést, jó egészséget kívánok!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Käfer György - igazgató

2020. július 13-tól július 17-ig Szabadifürdőn töltöttünk el egy szép, tartalmas hetet. A járványos „hangulat” ellenére 19 lurkó vett részt Ildi néni, Móni néni és jómagam kíséretével.

Megérkezésünk után elfoglaltuk szállásunkat, majd elindultunk felfedezni a környéket, a Balatont. Természetesen megtörtént az első fürdés is.

Megbeszéltük, hogy esténként összejövünk egy közös beszélgetésre és esti imára. Itt beszéltük meg a másnapi programot is. A történet folytatásához kattintson ide....

...

Tisztelt Szülők!

A tanévnyitó szentmise időpontját a járványügyi helyzet és az időjárási előrejelzések értelmében a következőképpen határoztuk meg: 

Augusztus 31-én hétfőn, 18 órakor lesz az Újpest Kertvárosi templomban az alsó tagozatosok (1 – 4. osztályosok) számára a tanévnyitó szentmise és az első osztályosok fogadása.

Szeptember 1-én, kedden reggel 8 órakor lesz szintén az Újpest Kertvárosi Templomban a felső tagozatosok számára a tanévnyitó szentmise.

Mindkét szentmisére családonként maximum két hozzátartozót várunk szeretettel!

A tanévnyitó szentmiséken kérjük, hogy a megszokott ünneplő ruhában (sötét alj, fehér felső és nyakkendő illetve sál) jelenjenek meg a tanulók és akinek van, vegyen fel orrot és szájat takaró maszkot. Kérem, használják a templomban kihelyezett kéz fertőtlenítőket!

Nyomatékosan kérjük, hogy csak olyan személyek vegyenek részt a szentmisén, akik az elmúlt 14 napban nem voltak kockázatos országban, nem voltak kapcsolatban covid fertőzésben szenvedő emberrel és nincs tudomásuk arról, hogy légúti megbetegedésük, lázuk lenne!

Szeptember elsején reggel a szokott rend szerint 7,45-ig várunk minden alsó tagozatos gyermeket az iskolába. Az első osztályosokat az eddigi szokás szerint szeptember 4-ig az osztályig kísérhetik a szülők, ezt kivéve a járvány helyzetre való tekintettel nyomatékosan kérjük, hogy a szülők lehetőleg csak az épület bejárati ajtajáig kísérjék a gyermekeket!

A héten elkészül az iskola járvánnyal kapcsolatos protokollja, melyről tájékoztatom Önöket!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Käfer György - igazgató

Tisztelt Szülők!

Szeretettel köszöntök minden régi és új családot az új tanév megnyitása alkalmából!

Intézményünk megkapta a hivatalos útmutatót a tanév elkezdésének feladatairól. A takarítás, fertőtlenítés zajlik az épületben.

Az első hivatalos, mindenkit érintő tennivaló, a szeptemberi ebédbefizetés.

Ennek időpontja:

Augusztus 25. 13.00-17.00, Augusztus 26. 7.30-13.00.

Pontos összegeket nem tudok most írni, mert az előző tanévről bent maradt összegek jóváírásra kerülnek. Az átutalással fizetők a számlát augusztus 27-én fogják megkapni.

Az iskolánkba újonnan beiratkozott gyermekek szüleit kérjük első alkalommal a készpénzes befizetési alkalmakra jöjjenek, az adatok és a számlaszám tisztázása után a továbbiakban számukra is biztosított lesz az átutalásos fizetés igény szerint,

A központi utasítások értelmében kérjük, hogy a szülők az iskolaépület területére csak védőmaszkban lépjenek be, használják a portánál elhelyezett kéz fertőtlenítőt!

A tanévnyitó szentmise augusztus 31-én délután lesz, helyszíne és időpontja még nem tisztázott. Függ az aktuális járványügyi helyzettől, és az időjárástól, mivel szeretnénk szabad téren tartani.

Szeptember elsején reggel a szokott rend szerint 7,45-ig várunk minden gyermeket az iskolába. Az első osztályosokat az eddigi szokás szerint szeptember 4-ig az osztályig kísérhetik a szülők, ezt kivéve a járvány helyzetre való tekintettel nyomatékosan kérjük, hogy a szülők lehetőleg csak az épület bejárati ajtajáig kísérjék a gyermekeket!

Az ünnepekre jó pihenést kívánok, és amint újabb információk adódnak, azokról azonnal tájékoztatom Önöket!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Käfer György - igazgató

Tisztelt Szülők!

A jelentkezések során rögzített kérések és a tanítók és a vezetőség megbeszélése alapján kialakítottuk a szeptemberben induló két első osztály névsorát. A tanító nénik fogják osztályaikat keresni, hogy a tanév kezdete előtt mikor fognak esetleg közösség építési célból találkozni. A névsorokat ide kattintva tudják megtekinteni!

 

Üdvözlettel:

Käfer György - igazgató

Köznevelési Szakértő

Szent János Apostol

Katolikus Általános Iskola és Óvoda

1043 Budapest, Tanoda tér 6.

Tel: +361-3692148

Munkanapokon 9.00 - 13.00 óráig

Tisztelt Szülők!

Szeretettel várunk minden leendő Elsőst és Szüleit iskolaváró programjainkra!

Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda 1043 Budapest, Tanoda tér 6. 

A részletekért kattintson ide!

 Jelentkezési lap letöltéséhez kattintson ide!

 

 Kedves Szülők!

Az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskolába a felvételi eljárások május hónapban szoktak megtörténni!

Iskolánkban a zeneiskola több hangszert és szolfézst is tanít az iskolánkkal egyeztetve, így a gyermekeknek nem kell elhagyniuk az iskolát a zeneórák miatt.

(előkészítő elsős ás esetleg másodikos gyermekeknek, szolfézs, zongora, klarinét, fuvola, furulya, rézfúvós hangszerek, citera)

A következő tanévvel kapcsolatos felvételi eljárások eljárásrendjét, a lehetőségeket az alábbi linken találják!

http://ujpestizenede.hu/felveteli2020

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Käfer György - igazgató

Kedves Szülők!

Ezúton értesítem az érintetteket, hogy február 27-én, csütörtökön nyílt napot tartunk a szeptemberben első osztályba készülő gyerekek szülei számára.

Akinek ilyen korú gyermeke van, illetve ismerősei körében van iskolába készülő nagycsoportos óvodás gyermek, várjuk a két negyedik osztályban tartandó két bemutató órára csütörtökön 8-10 óra között.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

7A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele. 8Mert némelyik a Lélek által a bölcsesség igéjét kapta, a másik az ismeret igéjét, ugyanazon Lélek által. 9Egyik ugyanattól a Lélektől a hitet, a másik ugyanazon Lélek által a gyógyítások kegyelmi ajándékait. 10Van, aki az isteni erők munkáit vagy a prófétálást kapta; van, aki lelkek megkülönböztetését, a nyelveken való szólást, vagy pedig a nyelveken való szólás magyarázását kapta. 11De mindezt egy és ugyanaz a Lélek munkálja, aki úgy osztja szét kinek-kinek ajándékát, amint akarja.”

                                            Pál első levele a korinthusiakhoz 12. fejezet

Hétfőtől ismét benépesülnek a folyosók, a tantermek. Szeretettel és kíváncsian várjuk diákjainkat: ki mennyit nőtt a nyáron, milyen élményekkel, vágyakkal, elképzelésekkel, aggodalmakkal tér vissza a nyári szünidőről.

 De egy kicsit még idézzük fel a nyári napokat! A képre kattintva megtekinthetik iskolánk felsős nyári táborának képeit.

Tisztelt Szülők!

 

A tanévnyitó szentmise és ünnepség:

szeptember 2-án hétfőn reggel 8 órakor lesz a kertvárosi templomban.

 Minden családnak pihenéssel és feltöltődéssel teljes nyári időszakot kívánok!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Käfer György
igazgató

Tisztelt Szülők!

Ide kattintva tekinthetik meg iskolánkba felvettek névsorát!

Minden évben április egyik napján teremtünk lehetőséget arra, hogy projekt nap keretén belül, különféle szempontok alapján, kicsit jobban figyeljünk a bennünket körülvevő világra.

Ebben az évben az 5. és 6. osztályosok a REX Állatszigeten ismerkedtek a felelős állattartással, a 7, 8. osztályosok a Hulladékhasznosító működését ismerhették meg illetve az Újrahasznosítási Központban jártak.

Az alsósok programjáról Langné Urbán Erzsébet tanító sorait olvashatják:

Az alsó tagozaton április 5-én ünnepeltük a Teremtés napját.

Az év során több olyan nap van, amikor a természetre, a teremtett világra gondolunk. Ősszel volt a Teremtés hete, tavasszal van a Föld napja, Madarak, fák napja, a Víz világnapja és egyházunk március 25-én ünnepelte Gyümölcsoltó Boldogasszony napját. Hogyan kapcsolódnak ezek egymáshoz?

Két korcsoportban, énekekkel, vetítéssel, kézműveskedéssel és sok játékkal jártuk körbe a fenti témákat.

A teremtés napján gondoltunk minden teremtményre: a Földre, növényekre, állatokra, az EMBERRE és a TEREMTŐRE, mert

AJÁNDÉKBA KAPTUK A FÖLDET ÉS EGYMÁST IS!

 

A képre kattintva, a képek között böngészve ízelítőt adunk a nap eseményeiről.

A Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda jelentkezési lapját innét tudják letölteni.

 
 
Advent első vasárnapja előtt diákoknak, tanároknak egyaránt lehetőségünk volt egy kicsit kilépni a hétköznapi rutinból és igazán tartalmas programmal ráhangolódni a karácsonyt megelőző időszakra. Az alábbi fotók kis ízelítőt adnak a nap hangulatából. Köszönet a szervezőknek!

Ide kattintva tudják megtekinteni az igazgatói hírlevelet!

Tisztelt Szülők!

A kivitelező és a műszaki ellenőr a mai napon engedélyezte a tervezett időpontban a tanév megkezdését: szeptember 3. hétfő.

Ennek értelmében az ebédbefizetések pontos összegét elküldtem az iskolai levelező listára, valamint, ide kattintva is elolvashatják.

Az ebédbefizetés augusztus 28-án kedden 13.00 - 17.00 óráig és 29-én szerdán 7.30 - 12.00 óráig lehet személyesen befizetni, illetve az augusztus 27-e után elküldött számlák alapján utalható lesz az összeg. A személyes befizetés az óvodában lesz IV. Erzsébet utca 30.

A tanévnyitó Veni sancte augusztus 31-én, pénteken 17 órakor lesz, a kertvárosi templomban lesz (IV. Rákóczi tér 4-8.)

Üdvözlettel: Käfer György

Gőzerővel folyik az iskola felújítása, ezért az augusztus 8. szerdai napon az ügyeletet az óvodában tartjuk 9-13 óra között. (Budapest IV. Erzsébet utca 30.)

Käfer György

Tisztelt Szülők!
 
A nyár folyamán ügyintézési lehetőség 2 napon lehetséges: július 11., augusztus 8. szerdai napokon 9-13 óra között.
A júliusi napon talán az iskolában, amennyiben ez változik, levélben értesítem Önöket, az augusztusi napon az óvodában (Erzsébet utca 30.)
A tanévnyitó Veni sancte augusztus 31-én, pénteken 17 órakor lesz, a kertvárosi templomban lesz (IV. Rákóczi tér 4-8.)
Üdvözlettel:
 
Käfer György - igazgató

 

Hát ez is megvolt. Hónapokig tartó készülődés, előzetes fordulók, mecénások hete, segédek keresése, megannyi izgalom. Nagyszerű szervezés, gondos előkészületek, lelkes, buzdító közönség.

Hogyan is emlékszik a lovagi torna győztese, lovagrendünk második tagja, Valkóczi Gergő?

„ Nagyon jó volt a lovagi torna. A fordulók ugyan nehezek voltak, de megérte. A lovagi torna elején nagyon izgultam, az esélyeimet rontotta, hogy elsőként indultam, de ez javult, miután továbbjutottam. Szerencsére nem estem ki. A kidobóst Vincze Bánk, a segédem nélkül biztosan elveszítettem volna. Tetszenek a kiváltságok is, főleg az ebédlős.

Nagyon örülök, hogy LOVAG lettem! ”

Reméljük a következő ötödik évfolyamosok között is ilyen nemes és látványos lesz a küzdelem.                                                                                                        

(További képekért katt a képre)
N.A.

 

Május 11-én iskolánk alsó tagazota megrendezte a Madarak és Fák napi programját. A program keretén belül előzetesen két versenyt hirdettünk meg, melynek győzteseit a program zárásaként neveztük meg.

Eredményhirdetés adatai:
Műanyagkupakgyűjtő verseny:
Összesen 94 kg-ot gyűjtött az alsó tagozat. Ebből a legtöbbet gyűjtő osztály az 1.b, aki 25 kg kupakot gyűjtött. Jutalmul az osztály, a Tarzan Parkba mehet el.

Rajzpályázat:
Összesen 25 db pályamű érkezett be. A rajzpályázat első három helyezettje csatlakozhat a kupakgyűjtő verseny nyertes osztályhoz. 
I. helyezett: Csenopazov Tímea (4.a)
II. helyezett: Hábel Zoltán (3.c)
III. helyezett: Pintér Hanna (4.a)
Különdíjas: Hunyák Zsófia (2.a)                                                              

További képek itt:       https://photos.app.goo.gl/CERUXRchi3kwspxA7                   K.A.

„Vegyétek a Szentlelket!”  (Jn 20,22) – „Senki sem mondhatja magától: „Jézus az Úr!”, csak a Szentlélek által” (1Kor 12,3)

PÜNKÖSD VAN: A SZENTLÉLEK ELJÖVETELÉT, AZ EGYHÁZ ALAPÍTÁSÁT ÉS AZ EGÉSZ VILÁGHOZ SZÓLÓ „ÖRÖMHÍR-HIRDETÉS” KÜLDETÉSÉNEK (MISSZIÓ) KEZDETÉT ÜNNEPELJÜK. 

Talán furcsa, de számomra idén a három, evangélium előtt magunkra rajzolt kereszthez kapcsolódik ez az ünnep, mert „hozzátok intézett szavaim Lélek és élet” (Jn  6,63)  - mondja Jézus. Az evangélium előtti keresztvetés azt jelzi, hogy Krisztus szól hozzánk (szavak), az a Krisztus, aki meghalt és feltámadt (élet). A „hármas keresztet” Jézus tanítására vonatkoztatva a homlokunkra (értelmünkkel megismerjük), szánkra (megvalljuk), szívünkre (lelkünkbe zárjuk) rajzoljuk. HA VALÓBAN ÚGY TESZÜNK, AHOGY A LITURGIÁBAN EZT MOZDULATAINKKAL KIFEJEZZÜK, AKKOR TERET ENGEDÜNK ÉLETÜNKBEN A LÉLEKNEK.

Kérjük a Szentlelket, hogy lángoló, de nem pusztító tüzével bennünk éljen! Akkor tudunk majd az Atyával együtt alkotni, gondot viselni, türelemmel várni, megbocsátani, és Krisztus feltétel nélküli szeretetével szeretni, szenvedni, hinni, imádkozni, elfogadni, tanítani, gyógyítani…  -  vagy legalábbis lesz  kitartásunk és kedvünk ahhoz, hogy újra és újra megpróbáljuk!

Április 5-én, délután a komolyzenéé volt a főszerep minálunk. Iskolánk kórusa, erdélyi testvériskolánk tanulói, jelenlegi és volt diákjaink hangszeres szólistái, csodás hanggal megáldott énekesei biztosítottak színvonalas szórakozást az összegyűlt nézőseregnek. Minden résztvevőt és segítőt köszönet illet, különösen a program megálmodóját és szervezőjét Mohayné Róna Katalint.

Egy kis ízelítőt a műsorból, ide kattintva tekinthetik meg.

           „Elvitték az Urat a sírból, és nem tudom, hova tették!” - „Látta mindezt és hitt.” Gondoljuk el, nem volt könnyű sem a sírhoz érkező Mária Magdolna, sem az odafutó tanítványok számára elsőre feldolgozni az üres sír látványát. Nekünk sem lett volna az. Még akkor sem, ha Jézus maga előre megmondta, hogy fel fog támadni a halálból. Mert ugyan melyikünk tudta volna a pénteki események után akár csak elképzelni is ezt? A „rendezett üresség”, az Úr adta belső tisztán látás kegyelme: így lehet az, hogy János „látta mindezt és hitt”. Saját, személyes hitünknek már biztos támaszát jelenti a tanúságtévő apostolok, asszonyok, vértanúk és az azóta eltelt évszázadok keresztényeinek hite. Hálát adunk-e a hitünkért? Tanúságot tesznek-e róla tetteink, szavaink hogy a feltámadt Krisztushoz tartozunk? Megéljük-e úgy hitünket, hogy az támasza lehessen mások hitének?

(Viczenik Anna)

Március 14-én végre a közönségnek is bemutathattuk a műsort, melyre oly sokat készültünk.

Az eseményről a Magyar Kurír hosszú cikkben számolt be, amelyet a képre kattintva olvashatnak.

Ide kattintva megtekinthetik az 1848. március 15 –i megemlékezés videó felvételét, melyet Kánnár Jánosné (Kati néni) készített.

 

Az őszhöz hasonlóan a téli hónapok is eseménydúsan teltek. Nagyon szép, lelkiekben, cselekedetekben gazdag adventi napokat éltünk. Minden osztály korának, képességének megfelelően vette ki részét a „jócselekedetekből”. Volt pásztorjáték, élelmiszer csomag gyűjtés, látogatás idősek otthonában, jótékonysági teadélután és még ki tudja mennyi minden.

Karácsony előtti lelki napunkon Jézus sokféle neve volt a vezérfonalunk, figyelmes Szentírás olvasásra ösztönözve. Erről régebbi cikkünkben olvashattak, az eseményről készült képeket is ott tekinthetik meg.

A félévi értesítők kiosztása, a központi felvételik megírása után vidám mulatozással pihentek diákjaink. Hagyományainknak megfelelően külön volt alsós és felsős farsangi program. Felsőben igazi rongyosbál volt, a Somodi család jóvoltából fergeteges táncbemutatóval, hatalmas fánkversennyel és még azt is megmutathatta mindenki, hogy milyen ügyesen ropja a country táncot.

Farsang elmúltával csendesebb, tanulósabb napok, hetek következnek, de az igazi tavasz beköszöntével további számos érdekes eseménynek nézünk elébe.

 Válogatás az eseményekről készült fotókból:

pásztorjáték:

 

jótékonysági teadélután:

alsós farsang:

 felsős farsang:

fotók:

 felsős farsang:

videó:

Nézelődjenek kedvükre!

A Nagyböjt minden évben eljön, újra és újra lehetőséget adva, hogy felkészülhessünk Jézus Krisztus halálának és feltámadásának megünneplésére. Az "újra és újra" azonban nem azt jelenti, hogy minden Nagyböjt "ugyanolyan", csupán azt, hogy ismét végigjárhatjuk a feltámadt Krisztushoz, embertársainkhoz, s az önmagunkhoz vezető utat. A készületünk mindig függ aktuális élethelyzetünktől, testi és lelki állapotunktól, s még ezernyi minket érő hatástól. Ezért érdemes minden Nagyböjt elején megragadni azt a kiindulási pontot, ahonnan MI el tudunk indulni a fentebb említett úton, ösvényen. Idén én úgy érzem, a liturgikus színek az a pont, ahonnan indulni fogok. A többirányú (Krisztus, embertársak, önmagam), de egymással összefüggő készület, a hibák-bűnök felismerése utáni változtatni akarás színe ugyanis NEM a pusztán emberi veszteségeinket, véglegesnek tűnő vereségeinket jelképező FEKETE, hanem az emberi erőfeszítést megtámogató, isteni kegyelemre való ráhagyatkozást is jelentő LILA. Ráadásul az öröm RÓZSASZÍNJÉVEL a böjt negyedik vasárnapján. És igen, bizony, mindez az önmagát felajánló áldozat, a minket tisztára mosó vér színével, a PIROSSAL karöltve (Virágvasárnap, nagyheti szertartások...). A fent említett liturgikus színek ezúttal sem csupán hatásvadász "külsőségek", hanem egyértelmű útjelzői saját, "személyre szabott" belső ösvényünknek, amely Húsvét hajnalának tiszta, a Feltámadott békéjében ragyogó, dicsőséges FEHÉR-ARANYÁIG vezet.                  

Viczenik Anna

Nagy szeretettel hívjuk és várjuk az iskolába járó gyermekeket szülőkkel és testvérekkel együtt a plébániai nagytáborunkba! 

A részleteket itt meg lehet tekinteni.

Mindnyájan tagjai vagyunk a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda közösségének, amely január 12-én, délután 16.00-kor szentmisével ünnepli Máriának szentelt kápolnájának búcsúját.  A „szeretett tanítvány” és Jézus édesanyjának a kereszt tövében végképp szorossá váló kapcsolata az Istenre való ráhagyatkozáson, a Benne való bizalmon, a Krisztus melletti végsőkig való kitartáson, az Iránta való szereteten alapul.

Legyünk mi is tanítványok, Isten tervét elfogadó, Őáltala, Ővele, Őbenne élő, az örömhírt hirdető és élő emberek! Mert nem lehetetlen, sőt! A mi szülő-pedagógus-diák közösségünknek két nagyon „erős” pártfogója van, akik életükkel mutatják, hogy igenis lehet és érdemes krisztusian élni-halni: Betlehemben, Názáretben, Kánában, a gyógyításoknál, tanításoknál és a jeruzsálemi bevonuláskor éppúgy, mint az utolsó vacsorán, a kereszt alatt vagy a Feltámadott üres sírja mellett – azaz minden körülmények között. Hogy hogyan? Álljon itt néhány idézet a Szentírásból Máriához és Jánoshoz kapcsolódóan… olvassuk el, dobbanjon az ő lelkületükkel a szívünk, és nekünk is „menni fog”!

Mária:

„Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.” (Lk 1,38)

„…és a te lelkedet is tőr járja át” (Lk 2,35)

„Nincs boruk! … Tegyetek meg mindent, amit mond!” (Jn 2, 3-5)

János:

„Kissé továbbmenve meglátta Jakabot, Zebedeus fiát, és testvérét, Jánost… és azonnal hívta őket. Azok pedig… követték őt.” (Mk 1, 19-20)

„Akkor bement a másik tanítvány is, aki először érkezett a sírhoz; látta és hitt.” (Jn 20,8)

„Ezeket pedig azért írták le, hogy higgyétek, hogy Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hit által az ő nevében életetek legyen.” (Jn 20,31)

Mindkettő:

„Amikor Jézus meglátta anyját és az ott álló tanítványt, akit szeretett, így szólt anyjához: Asszony, íme, a te fiad! Azután azt mondta a tanítványnak: Íme, a te anyád!” És attól az órától magához vette őt a tanítvány.” (Jn 19, 26-27)

Iskolai lelki napon készült képeket itt tekinthetik meg!

Kedves Szülők!

Ha gyermekük a 2018/2019-es tanévben kezdi az első osztályt,

szeretettel várjuk Önöket a

 Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda

iskolai nyílt napjára és a leendő tanítványainknak szervezett

előkészítő foglalkozásokra!

A nyílt nap részleteiért kattintson ide!

Iskolánk délutános műszakba, 8 órás takarítót keres sürgősen, január 3 -tól! Kérem, hogy amennyiben ismerőseik körében, esetleg tudnak állást kereső személyt, ajánlják neki ezt a lehetőséget!

Érdeklődni lehet a következő elérhetőségeken:

Käfer György
Tel.: 06 1 369-2148
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kegyelmekben és szeretetben gazdag Karácsonyt és áldott Új esztendőt kívánok az iskola közössége nevében családjuknak! 

  1. január 3-án, szerdán reggel folytatjuk a tanévet!

Ezúton kérem, hogy 2018. január 8-án hétfőn, amennyiben lehetséges 14 órakor vigyék haza a gyermekeket, mert tanári továbbképzés lesz iskolánkban.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Käfer György

igazgató

Tisztelt Szülők!

Ide kattintva tekinthetik meg, a Kormány az 1488/2016. (IX. 2.) Korm. határozattal elfogadott, Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiáját. 

Kedves Szülők!

2017.november 16-án, csütörtökön nyílt nap lesz iskolánkban.

A nyolcadik osztályosok a jégcsarnokban korcsolya órán lesznek 8-9 óra között!

A második óra után a Díszteremben a jövendő elsősök szülei részére tájékoztatót tartunk, és lehetőség lesz beszélgetésre a majd ott tanító tanárokkal is!

Kérjük, a szülők kabátjaikat a Díszteremben helyezzék el!

Kérjük, hogy az órákat egészében tekintsék meg, óra közben ne járkáljanak!
Kérjük, hogy az órák alatt mobil telefonjaikat kapcsolják ki!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Iskolánkba, délelőtti műszakban dolgozó, konyhai kisegítőt keresünk, a részletekért kattintson ide!

Kérem, hogy amennyiben ismerőseik körében, esetleg tudnak állást kereső személyt, ajánlják neki ezt a lehetőséget!

Alig két hónap telt el a tanévből és mégis nagyon sok esemény, élmény, történet, siker gazdagította iskolánk hétköznapjait. Az alábbiakban ezekről olvashatnak rövid híradást.

A képekre kattintva további képeket tekinthetnek meg az eseményekről.

 Október 3: ŐSZI KIRÁNDULÁS

 

Az őszi felsős kirándulás élményeiről Mihály Anna 5. a-s diákunk így mesél:

 „Kedd reggel az iskolában várakoztunk és kíváncsian találgattuk, hogy ki kivel kerül vajon egy csoportba. Egyszer csak jött Éva néni és Zsombor bácsi és kiderült, hogy nem ez következik, hanem azonnal indultunk a villamoshoz. A villamossal a vasútállomásig mentünk, onnan pedig vonattal Gödre. Ott elsétáltunk a kalandparkhoz és végre megtudtuk a csoportbeosztást. Én az egyes csapatban voltam és rögtön sárkányhajózni mentünk, ami jó volt, csak hideg volt a Duna. Mindenki kitartóan evezett.

A sárkányhajózás utána a mi csapatunknak ügyességi játékok következtek, volt célbadobás és mozgólépcsős játék, ami állítólag segíti a csapatszellemet.

A játék után a kötélpályához mentünk, de még azelőtt ebédeltünk. Először a kis kötélpályát próbáltuk ki és utána a magasan lévőt, fákra épített mindenféle létra volt meg akadályok. Én kétszer is végigmentem rajta. Rövid szünet után a GPS-es keresgélés következett. Az egyik lánynak egy GPS-t adtak, egy másiknak pedig egy válaszlapot. Őket kellett követnünk és kérdésekre válaszolnunk. Nekünk háromra sikerült.

Aztán pedig rohannunk kellett a vonathoz, hogy le ne késsük, úgyhogy nem is volt idő az eredményhirdetésre. (Mert ez egy verseny volt tulajdonképpen.) Végül másnap kiderült, hogy másodikok lettünk.

Szerintem nagyon jó kirándulás volt.” smile

  Október 2-6: HATÁRTALANUL- UTAZÁS FELVIDÉKEN ÉS KÁRPÁTALJÁN

Október 2-6. között 30 diákunkkal bejártuk az alábbi térképen látható településeket. Felejthetetlen élmény volt. A hagyományos beszámoló helyett olvassák az út szervezőjének Knotz Anikónak „kicsit másképp” beszámolóját. És persze meséljenek a képek!

 Ha egy pedagógus gyerekekkel csinál programot, egy dologban biztos lehet: sok kérdés fog elhangzani. A gyerekektől is, a pedagógusoktól is.

Íme, a leggyakoribb kérdések listája a 2017. októberi Határtalanul utazás kapcsán.

 

diák

tanár

Sikerült?

Nyertünk?

Akkor mit is kell csinálni/hozni?

Adományt hozhatunk még hétfőn is?

 

Miért indulunk ilyen korán?

Mikor mehetünk mosdóba?

Tényleg Mikszáthfalvának hívják?

Hol csinálunk csoportképet?

A múzeumba is bemegyünk?

Az ember tragédiája – az meg mi?

Táskát vigyünk?

Ez itt melyik város?

Az a ház/ szobor/ templom/ szökőkút/ jármű/ festmény/ növény/ miegyéb miért így néz ki?

Hallgathatunk zenét?

Kaphatunk levegőt?

Ide felmászhatok?

Kimehetünk sötét bújócskázni?

Mi lesz a vacsora?

Kivel leszek egy szobában?

Elkérhetjük a SET-et?

Mikor eszünk?

Meddig várunk még?

Bekapcsolhatom? Kikapcsolhatom? Megnézhetem?

Lefotózhatom a kutyát/ macskát/ tehenet/ malacot/ lovat/ békát?

Anikó néni, nem tetszik megsimogatni/megfogni a kutyát/ macskát/ tehenet/ malacot/ lovat/ békát?

És itt akkor Rákóczi mit is csinált?

A vár jó az irodalomhoz? És a történelemhez?

Ez már Ukrajna?

Mikor érkezünk meg?

Hova kell feltölteni?

Ide mit kell írni?

Most már minden megvan? Útlevelet elintéztétek?

 

Miért indulunk ilyen korán?

Hol a busz?

Hol az idegenvezető?

Nyilatkozatod megvan?

Útlevél nálad van?

Mindent bepakoltunk?

Indulhatunk?

Párod megvan?

Fényképeket csináltál?

Ki a 21-es?

Hallottad, amit kértem?

Miért nem tudtok csöndben maradni legalább egy percig?

Már megint a Bernát?       

Mindenki itt van?

Szobában semmit nem hagytál?

Bianka, nem látszol a képen - miért bújsz el megint?

Mióta jársz ebbe az iskolába?

Feladattal foglalkoztál?

Miért nem szóltál hamarabb?

Már megint hol van a…?

Ettél? Ittál? Jól vagy?

Min balhéztok megint?

Mi olyan vicces?

Hogyhogy nincs meg a hátizsákod?

Mi lenne, ha egyszer odafigyelnél?

Sikerült felhívni anyáékat?

 Október 6.

„Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke, és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.”

 (Lázár Vilmos)

2017. október 6-án a Díszteremben emlékeztünk a tizenhárom aradi vértanúra és a Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajos miniszterelnökre. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek felidézését is tartalmazó megemlékezést a vértanúk számának megfelelő mécses lángja élővé és bensőségessé, a Himnusz éneklése ünnepélyessé, a vértanúktól származó, gyerekek szájából elhangzó idézetek pedig a mának is szóló üzenetet személyessé,” hozzánk szólóvá” tették.

Köszönjük a 3. a osztály tanulóinak, valamint tanítóiknak, Ildikó és Anna néninek a tartalmas, színvonalas műsor előadását, betanítását!

 Október 8: Focisiker

 

Iskolánk elsős és második-harmadikos vegyes csapata a hétvégén, Käfer Zsombor tanár úr vezetésével részt vett a REAC Sportiskola által szervezett mini labdarúgó tornán, melyen a környék iskolái versengtek.

Az elsősöknek ez volt az első tornájuk a Szent János színeiben, jól szerepeltek, hiszen a REAC egyesületi csapata, illetve egy idősebb csapat tudott csak föléjük kerekedni.

A második-harmadikos korosztályban 2 csapattal indultunk. Az egyik hibátlan teljesítményt nyújtott, minden meccsét megnyerte. Míg a másik csapatunk, ahol több másodikos gyermek volt hasonlóan szerepelt, mint az elsősök. Jó játékkal, szoros meccseket játszottak.

A torna lényege teljesült, hogy a gyerekek élvezték a meleg őszi napot és a labdarúgást.

Az őszi foci ezzel még nem ért véget, hiszen október 26-án iskolánk részt vett az UTE által szervezett első idei Bozsik tornán. Két korcsoportban indulhattunk, az első-második és a harmadik-negyedik osztályosok kerültek egy-egy korcsoportba. 28 gyerekkel, korosztályonként két-két csapattal indultunk. A torna célja az önfeledt játék, nálunk sikerrel párosult, hiszen a 4 csapatunk összesen 2 vereséget és 2 döntetlent ért el, ezeken kívül minden meccsét megnyerte.

Gratulálunk a fiúknak, ügyesek voltak!

Október 13: Üdvözlégy, Mária!

Együtt imádkoztunk a fatimai jelenések 100. évfordulóján október 13-án, a Szűzanya fatimai megjelenéseinek évfordulóján, a soroksári jubileumi szentmisével egyidőben – ahol iskolánkat a két 4. osztály és pedagógusaik képviselték -, közös rózsafüzér-imára gyűltünk össze a Díszteremben. Az előimádkozó gyermekek és pedagógusok egy-egy papírvirág elhelyezésével növelték a fatimai jelenetet ábrázoló sziluettet körülölelő, az imádság végére teljessé váló rózsafüzér hosszát.

Reméljük, a meghitt, bensőséges együttimádkozás sokak szívét megérintette.

Október 23.

 „Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.” (Márai Sándor.)

Iskolánk idén rendhagyó módon, egy hat helyszínre felfűzött séta keretében emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről, hőseiről és áldozatairól.  Az „állomásokon” a hetedikes diákok tolmácsolásában, Újpest korabeli és /vagy találatot kapott épületeiről, helyi és budapesti történésekről, gyerekek és fiatalok forradalmi-szabadságharcos tevékenységéről kaphattunk képes és szóbeli információkat, valamint személyes, családi történetekkel gazdagodhattunk az emlékezés és tisztelet virágainak, mécseseinek elhelyezése mellett. 

Reméljük, minden alsós és felsős gyermek talált magának „útravalót”, amit aztán elraktározhatott az október 23-i családi vagy tágabb közösségi megemlékezés élményei közé, mert:

„És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság? (Márai Sándor.)

 Köszönjük a 7. osztály és Knotz Anikó osztályfőnök lelkes, odaadó munkáját!

Október 26: SZENTJÁNOSOS ÖREGDIÁK TALÁLKOZÓ

Ezen az eseményen sok kép nem született… nem azért, mintha nem lett volna kiket megörökíteni, hanem mert annyira lefoglalt mindenkit a beszélgetés, hogy egyszerűen eszünkbe sem jutott fotózni. Mindig nagy élmény régi diákjainkkal találkozni, beszélgetni, látni, hogy miként alakult/alakul az életük, hallgatni a történeteiket, örülni a sikereiknek. Jók azok a pillanatok is, amikor azon töprengünk összesúgva, hogy „vajon ő ki lehet?”És azután a „jé!tényleg” felismerés. A találkozót meglátogató különböző korú fiatalok, az ő emlékeik rólunk, arról tanúskodnak, hogy bizony már van némi múltja  iskolánknak.

Versenyeredmény

Iskolánkban már hagyomány a Bolyai Matematika Csapatversenyen való részvétel. Ebben az évben 92 tanuló vagyis 23csapat vett részt ezen a versenyen. A hetedikes tanulók csapata a 2. helyezést érte el. A csapattagok: Horváth Mihály, Bocsák Péter, Barta Álmos. Felkészítő tanár: Dömők Istvánné.

A többi csapat is helytállt és ügyes volt.

További sikereket kívánunk nekik!

Nem program, de fantasztikus esemény és nagy köszönet érte!

Október 27. ÖTÖDIKES SZÁMHÁBORÚ

Kihívták az asok a béseket! És ők örömmel elfogadták! És Móni néni palacsintát ígért a győzteseknek. És persze esett az eső, volt pocsolya, sár, szél, minden, ami kell!

Végül mindenki evett palacsintát smile

Jó játék volt az őszi szünet előtt.

 

1. nap: Indulós, buszozós, kacskaringós utazós, Mikszáth Madách, Petőfi, BlahaLujza, Kossuth, Tompa, kilátóban nézegetős, patakba beleesős, láblógatós, sziklamászós, mindenzárva, templomnyitva, játszós, várós, fényképezős, nagy fa mögül leselkedős. Várunk második nap! A képre kattintva további ízelítőt kaphatnak az első napból! 

 

3. reggelünk

3. és 4. nap: buszról le, buszra fel, csak megyünk és megyünk. Nagyon sok látnivaló, nagyon sok élmény, vár, vár és vár, no meg emlékmű. Hegyek és völgyek, napsütés és szakadó eső, kátyúk és tehenek, lányokkal barátkozás, SET és römi. Részleteket majd a gyerkőcök mesélnek, hiszen holnap már otthon!

Kedves Szülők!

Az alsósok a szülői értekezleten kapják meg, a felsősök az első tanítási napon hazavitték a Szimba 2017-18 tanévre szóló tanuló-baleset biztosításának nyomtatványát.

Aki kötni szeretne, a kitöltött űrlapot, értelemszerűen a választott csomaggal megjelölve és aláírva, ennek költségével szeptember 15-ig, péntekig juttassa el Arday Andrea testnevelő tanárnőhöz, vagy Cini nénihez a titkárságra!

A megkötött biztosítások szeptember 1-től élnek.

Jászberény

Környezetvédelmi nap

Sportnap

Nyári tábor; A táborról a képeket itt tekinthetik meg!

Egészségnap

Tájékoztatás a tankönyvekről itt!

SZÜLŐI ÉRTEKEZLETEK IDŐPONTJAI

 

SZEPTEMBER 4. HÉTFŐ

SZEPTEMBER 5. KEDD

SZEPTEMBER 6. SZERDA

16.00.

 

6. OSZTÁLY

 

16.30.

5./A OSZTÁLY

2./B OSZTÁLY

1./B OSZTÁLY

3./A OSZTÁLY

3./C OSZTÁLY

4./A OSZTÁLY

17.00.

2./A OSZTÁLY

8. OSZTÁLY

5./B OSZTÁLY

4. /B OSZTÁLY

1./A OSZTÁLY

17.30.

3./B OSZTÁLY

 

7. OSZTÁLY

Köztudott, hogy az igazi pedagógus nemcsak szavaival, hanem tetteivel is példát állít tanítványai elé. Olykor a tettei még meghatározóbbak lehetnek, mint szavai…

Az elmúlt hónapokban iskolánk egyik pedagógusa, Arday Andi néni – testnevelő - szavak nélkül állított példát mindnyájunk elé lemondás, akarat, kitartás és alázat terén.

Andi néni még télen elhatározta, hogy úszó múltját felelevenítve (válogatott úszó volt fiatalon) ismét „vízre száll”, hogy az elérhető közelségben, azaz Budapesten megtartott nyári vizes vb szenior ( Fina Masters) részlegének aktív részese legyen. Az elképzelést tettek követték, azaz hajnali ébresztők sötétségben, hidegben, forróságban; napi 3-4-5 km úszás még a tanítás előtt; száraz edzések, pl. kerékpáron…és még a fagyiról is le kellett mondani…

Tette mindezt úgy, olyan csendben, hogy környezte mit sem észlelt ebből.

Célkitűzése nem a dobogó volt, hanem az, hogy ismét bekerüljön az úszóvilág áramába, s megjavítsa addigi legjobb szenior idejét.

Andi néni 200 háton és 200 gyorson bizonyította – nagyszámú szurkoló családtag, kolléga, tanítvány előtt a Duna Arénában -, hogy a befektetett energia, idő és a sok lemondás mindig meghozza a gyümölcsét: mindkét versenyszámban 15 másodperccel!!!! javított addigi legjobbján, hátúszás futamában szinte unatkozott az utolsó 50 méteren, olyan fölénnyel nyerte.

Összesített eredménye dobogó nélkül is kitűnő lett.

Gratulálunk Andi néninek, büszkék vagyunk nem elsősorban az eredményére, hanem arra, ahogyan az odáig vezető utat végigjárta, s ezzel kivívta azt, hogy iskolánknak SAJÁT BAJNOKA legyen!

 

 Rády Judit igh.

Budapest, 2017. aug. 26.

Az idegen nyelvi mérés eredménye iskolánkban a 2020/2021. tanévben:

Az Oktatási Hivatal által szervezett angol országos idegen nyelvi mérésre 2021. május 19-én került sor intézményünkben. A mérés a tanulók nyelvtudását két alapkészségen, az olvasott szöveg értésén és a hallott szöveg értésén keresztül mérte.

Tanulóink évfolyamonkénti, összesített eredményei:

 6. évfolyam (angol nyelv) átlaga: 72,22%

 8. évfolyam (angol nyelv) átlaga 80,84%

 

Az idegen nyelvi mérés eredménye iskolánkban a 2018/2019. tanévben:

Az Oktatási Hivatal által szervezett angol országos idegen nyelvi mérésre 2019. május 22 -én került sor intézményünkben. A mérés a tanulók nyelvtudását két alapkészségen, az olvasott szöveg értésén és a hallott szöveg értésén keresztül mérte.

Tanulóink évfolyamonkénti, összesített eredményei:

 6. évfolyam átlaga: 86,38% (26,01 pont)

 8. évfolyam átlaga 72,88% (29,82 pont)

 

Idegen nyelvi mérés eredményei a 2017/2018. tanévben:

Az Oktatási Hivatal által szervezett angol országos idegen nyelvi mérésre 2018. május 16-án került sor intézményünkben. A mérés a tanulók nyelvtudását két alapkészségen, az olvasott szöveg értésén és a hallott szöveg értésén keresztül mérte.

Tanulóink évfolyamonkénti, összesített eredményei:

évfolyam

létszám

dolgozatok száma

mérési eredmény

6.

22

22

53-59% között 5 db

60-69% között 7 db

70-79% között 4 db

80-89% között 4 db

90-93% között 2 db

átlag: 69 %

 

évfolyam

létszám

dolgozatok száma

mérési eredmény

 

8.

 

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

40%        1 db

53-59% között 3 db

60-69% között 6 db

70-79% között 1 db

80-89% között 1 db

90-95% között 4 db

átlag: 70 %

 

Idegen nyelvi mérés a 2016/2017. tanévben:

Az Oktatási Hivatal által szervezett angol országos idegen nyelvi mérésre 2017. május 17-én került sor intézményünkben. A mérés a tanulók nyelvtudását két alapkészségen, az olvasott szöveg értésén és a hallott szöveg értésén keresztül mérte.

Tanulóink összesített eredményei:

évfolyam

létszám

dolgozatok száma

mérési eredmény

6.

31

30

69%

8.

19

18

72%

A küzdelem és megméretetés alkalmával készült képeket itt tekinthetik meg. A lovagavatásról készült videó itt tölthető le.

Iskolánk egy új hagyományt indít a 2016/17-es tanévben: megalapítja a Szent János Lovagrendet. A lovagrendbe minden évben egy tanuló kerülhet be az ötödik osztályból. Akkor kerül be a diák a Lovagrendbe, ha elnyeri a lovagi címet. A Lovagi cím elnyeréséhez egy több fordulón át tartó szellemi és fizikai viadalsorozatot (Viadalsorozat menete) kell megnyerni. A lovagi cím és a lovagrendben való tagság, nagy felelősséggel jár (Lovagi kódex) és különböző kiváltságokat és dicsőséget ad (Lovagi előjogok) a mindennapi Iskolai életben.

 A Lovagrend célja:

  • A felsős diákközösségbe újonnan bekerülő tanulók szociális integrálása
  • Követendő magatartással és szorgalommal rendelkező tanulók jó példájának közvetítése az iskola tanulói felé.
  • Azon diákok kitüntetése, akik kiemelkedő szellemi és sport-teljesítményre képesek.

Iskolánk könyvtárában és a felsős folyosó faliújságjain április 11-én –hagyományainkhoz híven-ismét a költeményeké volt a főszerep. 200 éve született Arany János, így ebben az évben az ő költészete került a középpontba. Színjátszó szakkörünk tagjai, egyik leghíresebb versét dolgozták fel s ezt a feldolgozást mindenki megnézhette, aki kíváncsi volt rá. Hatalmas volt az érdeklődés. Összesen tizenegyszer csendültek fel a Családi kör című költemény jól ismert sorai. A vers Oszter Sándor hangján szólalt meg (https://www.youtube.com/watch?v=H0EIr-mfTmo), a képeket Knotz Anikó gondolta ki hozzá és a felsős színjátszósok valósították meg. A felvétel nem jó minőségű, de talán így is érdemes végignézni. A videót itt tekinthetik meg!

Új információk a tankönyvrendelésről a Tankönyv menüpontban

Gratulálunk eredményesen versenyző diákjainknak!

Részletek a képre kattintva.

Tisztelt Szülők!

A Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda február 22-én szerdán, 8.00 - tól 10.00 - ig, leendő elsős szülők számára nyílt napot hirdet. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Iskolánk kápolnabúcsúja volt január 13-án. Az eseményről tudósítást olvashatnak Újpest honlapján.

http://www.ujpest.hu/hir/10289/
Kapolnabucsu_es_sportszeradomanyok_aldasa/

A képre kattintva további fotók láthatók.

Már csupán néhány nap és itt a karácsony. Emberek sokasága készülődik erre az ünnepre. Ki így, ki úgy. A nagyvárosban élők szembesülhetnek a lehetetlen közlekedési helyzettel, a zsúfolásig tömött bevásárlóközpontokkal. Mit is tehetünk, hogy a talmi csillogás, a bevásárlási láz ellensúlyozásaképp megmutassuk a ránk bízott gyermekeknek, hogy mást rejt igazán ez az ünnep. Megpróbálunk tenni mindenfélét, olyan dolgokat, eseményeket találunk ki, amelyekben részt venni jó. És azért a legjobb, mert másoknak is örömöt okoz.

 

„Betlehem kis falucskában” címmel betlehemkészítésre hívta, várta iskolánk mindazokat, akik szeretnek alkotni. Az esemény részleteiről a képre kattintva olvashat. 

A kiállítást az iskola énekkarosai és furulyaszakkörösei nyitották meg.

 Betlehemezés, pásztorjáték - Pásztorjáték nyugdíjas atyáknak

Tanulóink pásztorjátékkal ajándékozták meg a nyugdíjas atyákat Budapesten, a prímási palotában - adta hírül a Magyar Kurír 2016. december 19-én, hétfőn. A cikket itt olvashatják:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/masodik-osztalyos-gyermekek-pasztorjatekkal-ajandekoztak-meg-nyugdijas-atyakat-budapesten

 Az eseményről videó is készült:

https://www.youtube.com/watch?v=C2j_W1hr38g&feature=youtu.be

 Fotók pedig a képre kattintva láthatóak.

 

Alsósaink nagy lelkesedéssel vesznek részt betlehemezésben, pásztorjátékban. Különböző intézményeket, többek között óvodákat látogatnak meg, ott már ők lehetnek a „nagyok.”
Ez most már hagyománynak tekinthető, hívják, várják kisdiákjainkat, ők pedig nagy örömmel készülnek erre az eseményre. Képek később lesznek megtekinthetőek a galériában.

Segítünk, ahol tudunk

Felsőseink minden évben vállalnak segítő tevékenységet, vagy valamely szervezet munkájába bekapcsolódva, vagy maguk által kitalált feladattal. Diákjaink nagyon lelkesen vesznek részt ebben, a tapasztalatokat az adventi időszak végén közkinccsé tesszük.

Angyaljárás és roráte

Természetesen idén is „dobozoltunk”. Készültek az ajándékcsomagok Böjte Csaba atya pártfogoltjainak, illetve testvériskolánk gyermekeinek.

És igen, korán kell kelni nagyon, de minden osztály volt rorátén, megtapasztalhatták a hajnali csöndes, álmos imádkozás élményét.

Kedves Szülők, köszönjük a sok segítséget, amit ebben az időszakban kaptunk és kapunk.

December 21-én Lelki napot tartottunk, amelyről az alábbi linken található képtár: 

Áldott, békés, szép karácsonyt és boldog új esztendőt kívánunk,iskolánk vezetősége és nevelői. 

A "Storie di San Francesco" - Szent Ferenc történetek elnevezésű 4. alkalommal meghirdetett országos rajpályázaton amelyet a Diósgyőri Szent Ferenc Katolikus Ált. Iskola hirdetett , iskolánk
Rügyecske rajz szakkörösei az alábbi helyezéseket érték el :

 

Horváth Kinga   4.b        KÜLÖNDÍJ

Égi-Matus Eszter 4.b     I. HELYEZETT

Sári-Ratkai Zsófia  4.b   I. HELYEZETT

Szilvási Dorisz  4.b        II. HELYEZETT

Izsa Bernadett  6.o  (iskolánk volt tanulója )   II. HELYEZETT

Sok szeretettel gratulálunk a nyerteseknek ! Csereklye Éva néni

Kedves Szülők!

Ha gyermekük a 2017/2018-as tanévben kezdi az első osztályt, szeretettel várjuk Önöket a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola nyílt napjaira és a leendő tanítványainknak szervezett előkészítő foglalkozásokra! A részletekért kattintson ide!

Az 1956-os forradalom ünnepének 60. évfordulója épp vasárnapra esett. Ez rögtön fejtörésre adott okot a megemlékezés tervezésekor. Előtte legyen vagy a rákövetkező hétfőn? És milyen formában? Kinti helyszín vagy iskolai ünnepség? Ötlet ötletet szült, míg kialakult a végleges terv.

Projekthét. De hogyan töltsük meg igazán tartalommal? Hogy több legyen, mint egy divatos oktatási forma, öncélú „eztisjólkitaláltuk” program.

Nem volt egyszerű. Napról-napra haladva egyre több, a forradalommal kapcsolatos ismeret, élmény, hangulat ostromolta felsőseinket. Kikerülhetetlenül.

Visszatekintve, több olyan pillanata volt az eseménynek, amiért azt mondhatjuk, megérte.

A képekre kattintva kaphatnak egy kis szeletet, ízelítőt rendhagyó megemlékezésünkből.

Csillogó szemű, mosolygós gyerekekkel telt meg a díszterem október 5-én délelőtt.

Benedek Elekre és A magyar népmese napjára emlékeztünk az alsó tagozatosokkal. Igen, igen, nem szeptember 30-án, ahogy azt „hivatalosan” kellett volna. Csakhogy mi aznap – szeptember 30-án – kirándultunk, így aztán másik időpontot választottunk, arra gondolván: mesélni mindig jó.

Minden a mesékről szólt. Már a hangulatot is sikerült megteremteni a környezettel, hiszen előzetes felhívásunkra szebbnél szebb alkotások érkeztek, aminek azért is örültünk igazán, mert nem verseny volt, nem volt tétje. Díja csupán a készítők együtt töltött örömteli ideje, és az elkészült alkotás fölött érzett megelégedettség. Nem is tudjuk másként közkinccsé tenni a sok- sok csodaszép művet, mint egy sebtében készített videóval, amelyet megtekinthetnek itt.

 A nyolcadikos nagylányok bemutató képsoraival indult a program, amellyel a népmesék szereplőit hozták el nekünk.

Detti néni meséjével elröpített bennünket egy kicsi nógrádi faluba. Igazi mesemondó hangulatot teremtett, tájnyelvi szófordulataival, szép népviseletével. Itt a videó, érdemes megnézni! 

Majd a kicsik és a nagyobbacskák következtek.

A gyerekek aktív részvétele, örömteli arcocskája bebizonyította: mesét hallgatni, olvasni, mondani nagyon jó.

Fotók az eseményről itt.

Szeretettel várunk benneteket egy kis péntek esti beszélgetésre, 2016. október 28-án 18.00 -22.00 óráig.

A régi tanáraitok

Vedd észre! - Rászorulók egy nagyvárosban

 Felsős diákjaink, tanáraink és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat meghívott munkatársai voltak aktív résztvevői annak a Katolikus Kulturális Napok keretében szervezett programnak, amelynek témája a város, a városi élet, a saját környezetünkben való segítségnyújtás és szentté válás lehetőségeinek megtalálása volt, Kalkuttai Szent Teréz életéhez kapcsolódóan. A rendezvényre 2016. október 10-én került sor iskolánk dísztermében.

Köszönjük mindenkinek, aki imával, részvételével, szervezésével, a lebonyolításban való közreműködésével vagy bármilyen, fel nem sorolt módon segítette a rendezvény megvalósítását!

 

Megtörtént az önkéntes alapú, felsős tanulókból álló diákügyelet első havi értékelése. A diákok munkáját személyenként pontozva, "tisztségenként" összesítve az alábbi eredmények születtek:

Nyolcadikosok: hibátlan teljesítmény mindenkitől az alsó folyosón.

Kisfőnökök: Békési Bertalan, 7.o.

Küldöncök: Debreczeni Örs, 7.o.

Lány mosdó: Ercsey Petra, 5.o.

Fiú mosdó: Somodi Péter, 5.o.

Cirkáló 1 és 2: Csicsák Krisztián,  7.o., Deák Jakab, 5.o.
Köszönjük minden ügyeletes munkáját, gratulálunk a győzteseknek! Már csak a jutalomprogram van hátra!:)

Kirándulni indultunk szeptember utolsó napján. Az idő is szép volt, a program is jól sikerült. A felsős kirándulás képei a galériában, vagy kattintson a képre!

„Hordozzuk szívünkben Teréz anya mosolyát, és ajándékozzunk meg vele mindenkit!”

 

Szeptember 4-én vasárnap délelőtt Ferenc pápa szentté avatta Teréz anyát Rómában a Szent Péter téren.

A szentatya Teréz anyát példaként állítva elénk feladatot adott mindnyájunknak. E heti programsorozatunkkal mi is szeretnénk csatlakozni felhívásához.

Célunk, hogy iskolánk diákjai és a hozzánk tartozó családok megismerkedjenek Teréz anya életével és példájával, és segítsük egymást abban, hogy az ő mosolyát szívünkben hordozva megajándékozzuk embertársainkat.

Aki figyelmesen jár iskolánk falai között, 18 állomást végigjárva ismerheti meg, az irgalmasság gyakorlásában példaként előttünk járó Teréz anya életének egy-egy érdekes pillanatát.

A porta melletti vázából ki-ki hazavihet magával egy-egy gondolatot útravalóul. A kapu előtti keresztnél pedig Teréz anya 3 imáját helyeztük el, hogy az iskolánkba érkezők néhány percre megállva és elcsendesülve Teréz anya szavaival imádkozhassanak.

A programmal lehetőséget szeretnénk adni, hogy ily módon is csatlakozzunk az irgalmasság évéhez.

 

Marxer Judit néni

Tájékoztatásul küldjük a felső tagozat hétfői órarendjét!

5. osztály
 
1. matek
2. magyar
3. ének
4. hittan
5. természet ismeret
6. történelem
6. osztály
 
1. történelem
2. matek
3. angol/tesi
4. tesi/angol
5. rajz
6. rajz
7. osztály
 
1. ének
2. hittan
3. magyar
4. matek
5. angol/tesi
6. tesi/angol
 8. osztály
 
1. irodalom (Viczenik Anna nénivel)
2. ének
3. földrajz
4. nyelvtan (Rády Judit nénivel)
5. matek
6. fizika
 
 

Az első két tanítási napon az alsó tagozatosoknak négy illetve öt, a felső tagozatosoknak 6 órájuk lesz. (A csengetési rend honlapunkon megtekinthető.) Annak a diáknak, aki ezen a két napon nem marad a délutáni foglalkozásokon (napköziben , tanulószobán) és egyedül jár haza, legyenek szívesek kikérőt írni, mert csak így tudjuk elengedni őket az iskolából. 

Köszönjük.

Az ebédbefizetés rendje, időpontjai, kedvezmény igénybevétele megváltozott. Kérem, alaposan tanulmányozzák végig az itt található tájékoztatókat!

Tisztelt Szülők!

 A legfontosabb:

 A tankönyvosztás ideje az első tanítási nap.

 A hittankönyveket a tankönyvosztáskor nem kapják meg a tanulók, erre később kerül sor.

  További információkért ide kattintson!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a 2016/2017-es tanévben a Kelló bankszámlaszáma, melyre a tankönyv befizetéseket/utalásokat küldhetik a következő:

64400068-30107825-11100049

A korábbi évekből esetleg megmaradt sárga csekkeket befizetésre használni már nem lehet.

A tanév végéhez elérve a nyár előtti utolsó hírlevélben a tudnivalókról az alábbiakban tájékoztatom Önöket! 

  • Az iskolában június 24-ig lesz délelőttönként irodai szolgálat, akinek még elintéznivalója van, ezeken a napokon talál meg minket 9-14 óra között.
  • Nyáron két alkalommal: július 13, és augusztus 10. szerdai napokon lesz irodai ügyelet 9-13 óra között.
  • A következő tanévre az étkezési befizetés augusztus 30,31-én lesz, az összegekről minden család kap majd tájékoztatást.
  • A tanévnyitó szentmise és ünnepség augusztus 31-én szerdán 18 órakor lesz a Kertvárosi Templomban!

 Minden családnak nyugodt, sok szép közös élménnyel teli nyári szünetet, szép élményeket kívánunk!

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Käfer György – igazgató

A nyár még nem ért véget, de iskolai táboraink már lezajlottak.

Szöveges élménybeszámoló helyett beszéljenek inkább a képek!

Sporttábor iskolánkban

Ha kíváncsi a képekre, katt. ide!

Szőnyi tábor

Tábori képek itt!

Gyönyörűen feldíszített épület, virágok, lufik, műsorral készülő alsóbb évesek és tarisznyás fiatalok. Ezek a ballagás félreérthetetlen jelei. Mosolyok és könnyek, gyönyörű dalok, versrészletek és képek, a lufik elengedése közben elhangzó „Hajrá magyarok”, csinos/jóképű ifjú ballagók. Ezek a mi ballagásunk félreérthetetlen jelei. Az utolsó tanítási héten, szerdán délelőtt elköszöntünk a nyolcadik osztálytól. Hiányozni fognak.

Néhány kép az eseményről a fotóra kattintva

Hagyományos év végi sportnapunkat idén az utolsó tanítási héten, kedden tartottuk. A felsős gyerekek először az Újpest atlétikapályáján ugrottak, dobtak, futottak, ügyeskedtek – megmutatták egymásnak mire képesek. A váltófutás és a – már az iskola tornatermében zajló – zsinórlabda, illetve röplabda mérkőzések hangulata fergeteges volt, a játékosok és a szurkolók is igazán komolyan vették feladatukat. A fotóra kattintva további képeket tekinthet meg, itt pedig a videót nézhetik meg.

 

A Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola "Rügyecske" rajz- és kerámia szakkörének bemutatkozása. Ide kattintva képekben tekinthetik meg a kiállítást, itt pedig a megnyitót nézhetik meg!

Tisztelt Felsős Szülők!

Az iskoláskorú gyermekek fittségi állapotának mérése és értékelése az 2014/15 tanévtől gyökeresen átalakult. A Magyar Diáksport Szövetség szakmai csoportja által kialakított új típusú mérés (NETFIT) célja a kor igényeihez való alkalmazkodás, az eredmények összehasonlíthatóságának és a mérés objektivitásának javítása.

A részletekért kattintson ide!

Megtartottuk iskolánkban Föld napja projektsorozatunk utolsó programját.

A tűz, a víz, a föld után ezúttal a levegő volt fókuszban. Felső tagozatos tanulóinknak lehetőségük nyílt a tanórai keretektől eltérően körüljárni a témakört.

 A fotóra kattintva további képeket nézhetnek meg az eseményről.

 

Zárófeladatként „Levegőt!” címmel alkottak diákjaink.

Ötletes és gondolatébresztő műveikből ízelítőül néhány:

Április 11-én a Magyar költészet napján diákjaink egymásnak szavaltak, megzenésített verseket énekeltek. Ízelítőül egy részlet a 2. b osztályosok produkciójából.

Az eseményről a képre kattintva olvashat.

 

 

A leendő elsősöknek még két alkalommal 2016. március 9-én és 16-án 17 órai kezdettel ismerkedő foglalkozást tartunk Langné Urbán Erzsébet és Hoffmanné Benke Ágnes tanítók vezetésével. A plakát itt látható!

Szeretettel várjuk a gyermekeket!

A képre kattintva „Olvasni jó” programunkról olvashatnak.

Ha megkérdeznénk bárkit, hogy miért is járnak a gyerekek iskolába, bizonyára sokan rávágnák azt, hogy : „hát azért, hogy tanuljanak!” Ez így is van, de a gyerek már csak olyan, hogy szeret suliba járni a barátai miatt, a szünetekben zajló beszélgetések, nevetések miatt, a délutáni focizások miatt és hát persze tanulni is kell…

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan iskolai eseményt, amelyek bemutatják, hogy mit is csináltunk együtt a tanulás mellett.

 

 

A Betlehemezésről és Pásztorjátékról készült képeket ide kattintva  tekinthetik meg!

A Rendhagyó hittanóráról készült képeket ide kattintva tekinthetik meg.

2016. június hónapra az ebédbefizetés időpontjait és ebéd összegeit ide kattintva nézhetik meg!

 Moldvába 2500 karácsonyi csomag indult útjára, a részleteket ide kattintva olvashatják el.

Az alábbi linken elérhető az a kereső program, amelynek segítségével a leendő középiskolások és szüleik kereshetnek a középiskolák által meghirdetett tanulmányi területek között valamint megkereshetik és letölthetik az őket érdeklő középfokú intézmények felvételi tájékoztatóit.
 A programban csak azon intézmények felvételi tájékoztatói jelennek meg, amelyek felvételi tájékoztatójukat feltöltötték a KIFIR rendszerbe.
 

Legutóbbi versenyeredményeink megtekintéséhez kattintson ide.

November 16-án, hétfőn egyéni fotózásra lesz lehetőség iskolánkban. A titkárságon lehet jelentkezni november 12-ig, 15.00 óráig.

Táborunkban nagyon jól éreztük magunkat, mert az őszi erdő a legszebb arcát mutatta, az idő csodás volt, a kert végében patak csobogott, a diákok nem nyafogtak, kíváncsiak voltak és mókásak. Sokat mentünk, játszottunk és nevettünk.

Képeket itt lehet nézegetni.

Még azon is gondolkodunk, hogy tavasszal újra útnak indulunk.

A tábor kísérőtanárai:

Knotz Anikó és Nagy Andrea

!!!Megérkeztek táborozóink!!!

Tovább bővült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Tisztaszoftver programja, amellyel egyedülálló lehetőség nyílt meg a diákok és a szüleik előtt. A Microsoft Digitális Oktatási Alapcsomagjának újabb elemeként most minden iskolás gyerek akár 5 számítógépre, valamint további 5 mobil eszközre ingyen töltheti le otthonában a legelterjedtebb irodai programcsomag, a Microsoft Office legújabb, jogtiszta verzióját a következő linken: www.O365.educatio.hu

Ide kattintva olvashatják a 2015. 09. 25. hírlevelet.

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 06. 11. hírlevelet. 

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 05. 05. hírlevelet, valamint a Karizmák ünnepéről itt tájékozódhat.

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 04. 30. hírlevelet.

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 04. 15. hírlevelet.

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 04. 08. hírlevelet.

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 03. 12. hírlevelet.

Kedves Látogatók!

A honlap fejlesztés alatt van és az esetleges hiányosságokért elnézést kérünk!

Tisztelt Szülők!

A következő tanév tankönyvellátásával kapcsolatban itt tájékozódhatnak.

 

Az Úr tanítványai köréből János kiemelkedő személyiség: Péter után õ a legfontosabb az apostolkollégiumban. Az apostolok közül csak Szent Pál fogható hozzá fogékonyság és a teológiai gondolkodás mélysége tekintetében. A négy evangélista közül az õ szimbóluma a sas, melynek szárnyalása, magas röpte és napra figyelő tekintete jól kifejezi János sajátságait. A negyedik evangéliumban csak úgy szerepel, mint ,,a tanítvány, akit Jézus szeretett'', s ez olyan jelző, amelyet a tanítványok közül senki más nem visel. A szentírásmagyarázókat sokáig foglalkoztatta a kifejezés: ,,a tanítvány, akit Jézus szeretett''. Kétségtelen, hogy János Péterrel és Jakabbal együtt kiemelkedõ szerepet vitt az apostolok körében. Ők hárman alkotják azt a legszűkebb kört az Úr körül, akik vele lehetnek kiváltságos pillanatokban: a színeváltozás hegyén, Jairus házában és az Olajfák hegyén a vérrel verítékezéskor. De még e három közül is János áll a legközelebb az Üdvözítő szívéhez, mert az utolsó vacsorán nem Péter, nem is Jakab, hanem õ hajthatta a fejét Jézus keblére. És húsvét vasárnapjának reggelén, amikor Mária Magdolna futva hozta a hírt, hogy üres az Úr sírja, Péterrel együtt futásnak eredt, látni a mondottakat, s õ, a fiatalabb ért oda elsőnek.
Szent János Apostol és Evangélista életének elolvasásához kattintson ide!