- Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2017

    December 2-án elkezdődött az adventi időszak.  Kicsik és nagyok, felnőttek és gyerekek egyaránt készülődnek a közelgő ünnepre. S ha hozzánk, felnőttekhez vagy ide, az iskolánkba járó gyerekek felé elhangzik az kérdés, hogy mi az Advent, azonnal és „rutinból” érkeznek a többé-kevésbé pontos, de tartalmukat tekintve helytálló válaszok a szó jelentésére, a kettős várakozásra, az adventi koszorúra, a gyertyák számára és színére, a liturgiára, a hajnali misékre, jócselekedetekre vonatkozóan.  Csillogó, látványtervezett, még az éjszaka sötétjét is sokszor fényforrásokkal uraló életünkben talán nehéz odafigyelnünk, hogy a fenti, valóban gyönyörű liturgikus szimbolika valódi jelentést hordoz, nem önmagáért van.  A Messiás, a Megváltó, a Mennyei Atya házába minket meghívó, a sötétben botorkálás helyett életet, fényt hozó Üdvözítő, a MI, személyes Üdvözítőnk érkezését várjuk.  Igen, a rorate misékhez és más liturgikus jelképekhez kapcsolódva, profán párhuzammal, valóban „a hajnal attól szép, hogy minden éjben ott lapul az örök sötétség” (Zorán). A mindörökké hűséges Isten a sötétségben a Fiát küldte hozzánk, s Ő is tér majd vissza - dicsőséges fényben.  És vegyük észre, hogy Isten az emberi hitre, reményre, szeretetre, az Isten és ember felé irányuló hűségre és bizalomra bízta Fiát, a Világosságot: Mária és József embert próbáló igenjére, Zakariás és Erzsébet megharcolt hitére, Keresztelő János határozott, bátor, de alázatos, végsőkig kitartó tanúságtételére.  Ma is a mi ügyünk Krisztus „ügye”, hát ezért az „angyalkázás”, a jócselekedetek („Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek” Mt 25,40).

    Az adventi időszak igeliturgiája, így a „hangsúlyos” vasárnapiak is, segítségünkre vannak a fentiek megértésében, átérzésében, megélésében…    

Advent  1. vasárnapja: „Virrasszatok hát és imádkozzatok!” (Lk 31, 36)

Advent  2. vasárnapja: „ Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit!” (Lk 3,4)

Advent  3. vasárnapja: „Akinek két ruhája van – válaszolta –, az egyiket ossza meg azzal, akinek egy sincs. S akinek van ennivalója, ugyanígy tegyen.” és „Én csak vízzel keresztellek titeket. De eljön majd, aki hatalmasabb, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani.” (Lk 3,10-18)

Advent  4. vasárnapja:  „Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! Hogyan lehet az, hogy Uram anyja jön hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog vagy, aki hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked!” (Lk 1,39-45)

                                                                                         (Viczenik Anna)