- Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2017

1. nap: Indulós, buszozós, kacskaringós utazós, Mikszáth Madách, Petőfi, BlahaLujza, Kossuth, Tompa, kilátóban nézegetős, patakba beleesős, láblógatós, sziklamászós, mindenzárva, templomnyitva, játszós, várós, fényképezős, nagy fa mögül leselkedős. Várunk második nap! A képre kattintva további ízelítőt kaphatnak az első napból! 

 

3. reggelünk

3. és 4. nap: buszról le, buszra fel, csak megyünk és megyünk. Nagyon sok látnivaló, nagyon sok élmény, vár, vár és vár, no meg emlékmű. Hegyek és völgyek, napsütés és szakadó eső, kátyúk és tehenek, lányokkal barátkozás, SET és römi. Részleteket majd a gyerkőcök mesélnek, hiszen holnap már otthon!

Kedves Szülők!

Ha gyermekük a 2017/2018-as tanévben kezdi az első osztályt, szeretettel várjuk Önöket a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola nyílt napjaira és a leendő tanítványainknak szervezett előkészítő foglalkozásokra! A részletekért kattintson ide!

Csillogó szemű, mosolygós gyerekekkel telt meg a díszterem október 5-én délelőtt.

Benedek Elekre és A magyar népmese napjára emlékeztünk az alsó tagozatosokkal. Igen, igen, nem szeptember 30-án, ahogy azt „hivatalosan” kellett volna. Csakhogy mi aznap – szeptember 30-án – kirándultunk, így aztán másik időpontot választottunk, arra gondolván: mesélni mindig jó.

Minden a mesékről szólt. Már a hangulatot is sikerült megteremteni a környezettel, hiszen előzetes felhívásunkra szebbnél szebb alkotások érkeztek, aminek azért is örültünk igazán, mert nem verseny volt, nem volt tétje. Díja csupán a készítők együtt töltött örömteli ideje, és az elkészült alkotás fölött érzett megelégedettség. Nem is tudjuk másként közkinccsé tenni a sok- sok csodaszép művet, mint egy sebtében készített videóval, amelyet megtekinthetnek itt.

 A nyolcadikos nagylányok bemutató képsoraival indult a program, amellyel a népmesék szereplőit hozták el nekünk.

Detti néni meséjével elröpített bennünket egy kicsi nógrádi faluba. Igazi mesemondó hangulatot teremtett, tájnyelvi szófordulataival, szép népviseletével. Itt a videó, érdemes megnézni! 

Majd a kicsik és a nagyobbacskák következtek.

A gyerekek aktív részvétele, örömteli arcocskája bebizonyította: mesét hallgatni, olvasni, mondani nagyon jó.

Fotók az eseményről itt.

Szeretettel várunk benneteket egy kis péntek esti beszélgetésre, 2016. október 28-án 18.00 -22.00 óráig.

A régi tanáraitok

Megtörtént az önkéntes alapú, felsős tanulókból álló diákügyelet első havi értékelése. A diákok munkáját személyenként pontozva, "tisztségenként" összesítve az alábbi eredmények születtek:

Nyolcadikosok: hibátlan teljesítmény mindenkitől az alsó folyosón.

Kisfőnökök: Békési Bertalan, 7.o.

Küldöncök: Debreczeni Örs, 7.o.

Lány mosdó: Ercsey Petra, 5.o.

Fiú mosdó: Somodi Péter, 5.o.

Cirkáló 1 és 2: Csicsák Krisztián,  7.o., Deák Jakab, 5.o.
Köszönjük minden ügyeletes munkáját, gratulálunk a győzteseknek! Már csak a jutalomprogram van hátra!:)

!!!Megérkeztek táborozóink!!!

Tovább bővült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Tisztaszoftver programja, amellyel egyedülálló lehetőség nyílt meg a diákok és a szüleik előtt. A Microsoft Digitális Oktatási Alapcsomagjának újabb elemeként most minden iskolás gyerek akár 5 számítógépre, valamint további 5 mobil eszközre ingyen töltheti le otthonában a legelterjedtebb irodai programcsomag, a Microsoft Office legújabb, jogtiszta verzióját a következő linken: www.O365.educatio.hu

Ide kattintva olvashatják a 2015. 09. 25. hírlevelet.

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 06. 11. hírlevelet. 

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 05. 05. hírlevelet, valamint a Karizmák ünnepéről itt tájékozódhat.

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 04. 30. hírlevelet.

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 04. 15. hírlevelet.

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 04. 08. hírlevelet.

Ide kattintva elolvashatja a 2015. 03. 12. hírlevelet.

Tisztelt Szülők!

A következő tanév tankönyvellátásával kapcsolatban itt tájékozódhatnak.

 

A Mária Rádióban, iskolánkról elhangzott riportot két részben meghallgathatja. Ide kattintva indíthatja az első részt. Ide kattintva indíthatja a második részt.

Tekintse meg a bíborosi látogatásról készült videót. Ide kattintva nézhetik meg! A cikket itt olvashatják el!

 

Kérem, válasszon a bal oldali menüből!

Az Úr tanítványai köréből János kiemelkedő személyiség: Péter után õ a legfontosabb az apostolkollégiumban. Az apostolok közül csak Szent Pál fogható hozzá fogékonyság és a teológiai gondolkodás mélysége tekintetében. A négy evangélista közül az õ szimbóluma a sas, melynek szárnyalása, magas röpte és napra figyelő tekintete jól kifejezi János sajátságait. A negyedik evangéliumban csak úgy szerepel, mint ,,a tanítvány, akit Jézus szeretett'', s ez olyan jelző, amelyet a tanítványok közül senki más nem visel. A szentírásmagyarázókat sokáig foglalkoztatta a kifejezés: ,,a tanítvány, akit Jézus szeretett''. Kétségtelen, hogy János Péterrel és Jakabbal együtt kiemelkedõ szerepet vitt az apostolok körében. Ők hárman alkotják azt a legszűkebb kört az Úr körül, akik vele lehetnek kiváltságos pillanatokban: a színeváltozás hegyén, Jairus házában és az Olajfák hegyén a vérrel verítékezéskor. De még e három közül is János áll a legközelebb az Üdvözítő szívéhez, mert az utolsó vacsorán nem Péter, nem is Jakab, hanem õ hajthatta a fejét Jézus keblére. És húsvét vasárnapjának reggelén, amikor Mária Magdolna futva hozta a hírt, hogy üres az Úr sírja, Péterrel együtt futásnak eredt, látni a mondottakat, s õ, a fiatalabb ért oda elsőnek.
Szent János Apostol és Evangélista életének elolvasásához kattintson ide!

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF)

Székhely cím: 1035 Budapest, Kórház utca 37.

 

Az először Április 4. majd Tanoda néven működő általános iskolát a kilencvenes években bezárták. 1999-ben dönteni kellett az épület további hasznosításáról. A rákospalotai és újpesti plébániák közössége szerette volna, ha a kerületben lehetőség nyílik arra, hogy a családok katolikus szellemiségű iskolába járathassák gyermekeiket, ezért Dr. Gerber Alajos, Lojzi bácsi és Pályi László plébános atya felkereste ezzel az igénnyel Paskai László bíboros, esztergomi érsek urat és Dr. Dercze Tamást, Újpest polgármesterét.

Nehéz tárgyalásokkal teli hónapok következtek, de László atya, Lojzi bácsi és Kiss-Rigó László atya, az EKIF akkori igazgatója kitartó lendületének köszönhetően elérkezett az a nevezetes júliusi nap, amikor a bíboros úr és Újpest polgármestere aláírta az iskolánk megalapítását lehetővé tevő szerződést.

Az iskola névadójául Szent Jánost, a szeretett tanítványt választottuk, ezzel is mutatván intézményünk legfőbb célkitűzését: szeretetben nevelni.

Az első tanévet 37 tanuló és 5 pedagógus kezdte meg négy évfolyamon. Az iskola igazgatója Dr. Frányó Tamásné, Zsuzsa néni, hitoktatója pedig Lojzi bácsi lett.

2000-ben – Zsuzsa néni tragikusan hirtelen halála miatt – Kafer György vette át az intézmény vezetését, aki jelenleg is betölti ezt a tisztséget.

 A kezdeti időszak első számú feladata az volt, hogy növeljük a tanulók létszámát, illetve kialakítsuk a felső tagozatos tanári kart.

2010-ben 170 diák és 21 pedagógus kezdte meg a tanévet. Munkájukat 8 technikai dolgozó segíti.

Az iskola épülete nemrég volt száz éves, így folyamatosan újítjuk fel. Tornatermünket, sportudvarunkat, a konyhát, a folyosókat, a világítást sikerült a fenntartó segítségével modernizálnunk. Az osztálytermek kifestéséhez több szülőközösség járult hozzá kétkezi munkájával.

Az iskola előtt álló faragott fakeresztet erdélyi testvériskolánktól kaptuk.

Az épületben a legnagyobb átalakítás a kápolna megépítése volt, melynek felszentelésére három évvel ezelőtt került sor, így osztálymiséken, liturgikus eseményeken, de akár a szünetekben is bárki letérdepelhet az Oltáriszentség elé.

Bízunk benne, hogy közös összefogással folyamatosan szépíthetjük környezetünket, s olyanná formálhatjuk, amilyenné valójában szeretnénk.

„A gyermek először is azoké, akik nemzették őket: a szülőké. Ők felelősek a létük valamennyi szintjén történő képzésükért. Oktatásuktól nem fordulhatnak el közömbösen. Amennyiben erről lemondva csak az oktatók, tanárok kezére bíznak mindent, olyan szülőkké válnak, akik „részlegesen elhagyják” gyermeküket.

Isten gondolataiban azonban az ember „egyedül” nem létezik. Csak egymással kapcsolatban lévő emberek léteznek. A szülők, a tanárok, a tanulók saját maguk felelősek, mindegyik a maga helyén, a fiatalság teljes kibontakozásáért.

A fiatalok oktatása, nevelése nem egyéni, hanem közösségi munka.

Gondviselésszerű az, ahogyan több órán át, életünkből több éven keresztül a diákok és a tanárok össze vannak zárva ugyanabban az osztályban, ugyanabban az iskolában, iskolai környezetben.

Isten figyelmes ezekkel a természetes csoportosulásokkal, azt kívánja, hogy a személyek számára igazi kibontakoztató, szeretetére nyitott közösségek legyenek.”

/Michael Quoist/

 Iskolánkban a szeretet a fő parancs!

A kezdeti időkben úgy értelmeztük ezt, hogy az iskolában mindenkit szeretettel vegyünk körül, legyünk türelmesek, befogadók, és személyes példánkkal közvetítsük az isteni szeretet erejét. Ez jó értelmezés volt, de kevés! Rájöttünk, hogy a gyermekeknek nem csak a simogató szeretetre van szükségük, hanem a javukat szolgáló szigorra, rendszerre, munkára, fegyelemre, tanulásra, egymás, a család, az iskola közösségének tiszteletére, az értük való áldozatokra. Követelményrendszerünkben így a szeretet nem a fellazítást, hanem a feladatok mind tökéletesebb elvégzésének támogatását jelenti.

Ennek a feladatnak azonban csak a szülők, a családok együttműködésével tudunk eleget tenni.

 Intézményünkben nyolc évfolyamon folyik az oktatás. Első évfolyamon három, második, harmadik, negyedik évfolyamon két párhuzamos osztályban, felső tagozaton pedig évfolyamonként egy osztályban. Osztálylétszámok alsó tagozaton 17 és 25 fő, felső tagozaton 18 és 29 fő közé esnek. Délután az alsóbb osztályok napköziben, a felsősök tanulószobán, illetve különböző szakkörökön, sportfoglalkozásokon tölthetik hasznosan az idejüket.

A gyermekek minden évfolyamon heti két órában tanulnak hittant, az első három évfolyamon furulyát, negyedik osztálytól angolt, számítástechnikát és egyházzenét.

Intézményünkben fejlesztőpedagógus segíti az arra rászoruló tanulókat. Jól működő kapcsolatot tarunk fenn a kerületi nevelési tanácsadó logopédus és pszichológus munkatársaival.

Oktató munkánk legfőbb célkitűzése, hogy olyan alapot adjunk tanulóinknak, melyre bátran építkezhetnek középiskolai tanulmányaik során, ezért iskolánkban kiemelt szerepet kapnak az alapkészségek fejlesztését szolgáló tantárgyak, tevékenységi formák. Diákjainkat rendszeresen versenyeztetjük, mérjük, hogy minél szélesebb ismereteket kapjunk valós tudásukról. A kerületi és országos kompetencia mérések alkalmával, örömmel tapasztaljuk, hogy az eredmények nem csak hogy elérik az átlagot, de sok esetben túl is szárnyalják azt. Diákjaink rendszeresen indulnak l egyházmegyei, kerületi, budapesti és országos tanulmányi- és sportversenyeken. Versenyeredményeink önmagukért beszélnek.

Iskolánkban a tanulóknak lehetősége nyílik különféle – énekkar, hegedű, zongora, citera, fúvósok, gitár, stb. – zenei képzésben részt venni. Járhatnak atlétikára, focira, úszásra, gyógyúszásra, tollaslabdára, hatodik évfolyamon pedig minden gyermek megtanulhat korcsolyázni.

Hagyományainkhoz tartoznak az osztálymisék, zarándoklatok, karácsonyi és húsvéti lelki gyakorlatok, közös, ünnepi misék, roráték, gálaműsorok, osztálykirándulások, farsangi mulatságok, nemzeti ünnepeinkről való méltó megemlékezések, nyári, őszi táborozások, anyák napi megemlékezések s a napközisek karácsonyi műsora.

Szívügyünk a környezet védelme. Rendszeresen gyűjtünk papírt, elemet, s már hagyományosan érdekes, interaktív programokkal ünnepeljük a Föld Napját.

Ösztönözzük növendékeinket a tevőleges jótékonykodásra, ezért új iskolai hagyományt teremtettünk: minden felsős osztály az adventi időszakban megkeresi azt a helyet, feladatot, ahol valóban hasznos tevékenységgel segíthet másoknak, szerezhet örömet. Voltunk már idősek otthonában, a fóti gyermekvárosban, egy gyermekkórházban, hajléktalanszállón és most már hagyományosan, évek óta segítjük a Böjte Csaba testvér nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány „Angyaljárás” programját. Ha valakit érdekel,

hogy mi is ez a program, tájékozódhat itt http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/te-is-lehetsz-angyalka-ajandekozz-gyerekeknek/

és itt: (13.35 perctől 24. percig)

http://vaciegyhazmegye.hu/video/pg/kt/8/10.html

Tizenöt éves múltunk alatt sikerült összekovácsolnunk egy olyan iskolai közösséget, melyben érték a tudás, a szorgalom, az egymás tisztelete, s szeretnénk, ha a jövőnket is az a szeretet határozná meg, amellyel idáig sikerült eljutnunk.