- Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2017

Mindenkinek áldott ünnepet kívánunk!

Olvassák szeretettel Viczenik Anna tanárnő gondolatait!

 „Harmatozzatok, magasságos Egek, s a felhők hozzák az Igazat!”

      Amikor felcsendülnek az adventi szentmiséken az eredetileg Izajás próféta könyvéből (Iz 45,8) való sorok különböző változatokban, tudjuk és érezzük, hogy közeledik a Megváltó születésére és ünnepére való várakozás, készület időszaka. Ahogy múlnak a hetek, az adventi koszorúk gyertyáinak fényessége egyre nő, s párhuzamosan a lelkünk, életünk sötétségeibe is egyre több a krisztusi fény.

      „Megszokott” adventünk sok tekintetben különbözik az eddigiektől, s a nem mindennapi helyzetben talán a szomorúság, szenvedés, aggodalom, kétely és bizonytalanság is jobban „megtalált” minket… Mi igaz, mi nem? Kiben bízhatunk, kiben nem? Ki törődik velünk, ki nem? Mi fontos, mi nem? Hatalmas „kijelentésáradat” minden közösségi felületen, platformon, médiumban, családban, közösségben, vírus- és egyéb témákban egyaránt. Zaj. Nem csend. Küzdelem. Kinek van „igaza”? Társasjáték minden korosztálynak, minden időben, minden témában, s mindig épp black friday-akcióban. Igen, az emberi igazság végtelenül szubjektívnek tűnik.  - De elég egyetlen valakit ismernünk, egy valakiben bíznunk ahhoz, hogy valóban az igazat tudjuk: ő maga AZ Igaz - Jézus, az Isten Fia. Isten Igaza, aki csendben, halkan, mint a harmat testesült közénk az Egekből, hogy életével, halálával és feltámadásával Isten gyógyítását, szeretetét, irgalmát, igazságát nyilatkoztassa ki nekünk. „A tények tények, az evangéliumi törvények törvények - de ítélni végső soron csak az ítélhet, aki maga az Igazság. A végtelen irgalom akarta így és a legfőbb szeretet. Pilátus kérdésére ezért felelt hallgatással Krisztus. (…) Mi mindennap válaszolunk Pilátusnak. Jézus helyettünk is hallgatott.” – írja Pilinszky János.

        Ha lelkünkben csendben maradunk és imádkozva készülünk, akkor az egyre közeledő karácsony fénye áthatol lassan a sötéten. Az ünnep az Igazzal való találkozást hozza, s Isten békéjével, határtalan szeretetével telik meg a szívünk.   

      Áldott további adventi készületet kívánunk Családjainknak!