- Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2017

„Vegyétek a Szentlelket!”  (Jn 20,22) – „Senki sem mondhatja magától: „Jézus az Úr!”, csak a Szentlélek által” (1Kor 12,3)

PÜNKÖSD VAN: A SZENTLÉLEK ELJÖVETELÉT, AZ EGYHÁZ ALAPÍTÁSÁT ÉS AZ EGÉSZ VILÁGHOZ SZÓLÓ „ÖRÖMHÍR-HIRDETÉS” KÜLDETÉSÉNEK (MISSZIÓ) KEZDETÉT ÜNNEPELJÜK. 

Talán furcsa, de számomra idén a három, evangélium előtt magunkra rajzolt kereszthez kapcsolódik ez az ünnep, mert „hozzátok intézett szavaim Lélek és élet” (Jn  6,63)  - mondja Jézus. Az evangélium előtti keresztvetés azt jelzi, hogy Krisztus szól hozzánk (szavak), az a Krisztus, aki meghalt és feltámadt (élet). A „hármas keresztet” Jézus tanítására vonatkoztatva a homlokunkra (értelmünkkel megismerjük), szánkra (megvalljuk), szívünkre (lelkünkbe zárjuk) rajzoljuk. HA VALÓBAN ÚGY TESZÜNK, AHOGY A LITURGIÁBAN EZT MOZDULATAINKKAL KIFEJEZZÜK, AKKOR TERET ENGEDÜNK ÉLETÜNKBEN A LÉLEKNEK.

Kérjük a Szentlelket, hogy lángoló, de nem pusztító tüzével bennünk éljen! Akkor tudunk majd az Atyával együtt alkotni, gondot viselni, türelemmel várni, megbocsátani, és Krisztus feltétel nélküli szeretetével szeretni, szenvedni, hinni, imádkozni, elfogadni, tanítani, gyógyítani…  -  vagy legalábbis lesz  kitartásunk és kedvünk ahhoz, hogy újra és újra megpróbáljuk!